25 Aralık 2010 Cumartesi

film izleyin lan (Revanche)




Benim için, sen bir fahişe değilsin.

Karakterimiz Alex, Viyana'da bir genelevde patronun sağ kolu olarak çalışmaktadır. Ukrayna göçmeni olan kız arkadaşı Tamara da yine aynı mekanda fahişelik yapmaktadır. İkisinin de hayatı boktandır ve bir tür çıkış yolu aramaktadırlar. Banka soymak gibi.

Buna paralel ilerleyen ikinci hikayede ise, polis memuru Robert ve karısının şehir merkezinden uzakta, dışarıdan mutlu görünen bir hayatları vardır. Lakin işin iç yüzü öyle değildir zira çiftin çocuğu olmuyordur. Bütün bunlar yetmezmiş gibi, Robert'ın şehir merkezinde tanık olduğu trajik banka soygunu çiftin hayatını tamamen değiştirir.

Böylece, iki hikaye bir şekilde iç içe girer.

Bu kez elimizde, 2008 yapımı muhteşem bir Avusturya filmi var. Senarist - Yönetmen Götz Spielmann imzalı bu sakin filmin başrollerinde de Johannes Krisch, Irina Potapenko ve Andreas Lust'u görüyoruz. Imdb notu 7.6 filmin en büyük özelliği, muhteviyatında müzik olmaması. Alex'in büyükbabasının ara sıra çaldığı akordeon hariç, tüm filme salt bir sessizlik hakim. Ayrıca Crash gibi Amerikanvari ve Inarritu filmleri gibi hızlı ilerleyen ''kesişen hikaye'' temalı filmlere nazaran, Revanche oldukça yavaş ilerliyor. Yani film izlerken hikaye takip etmeyi ya da kurgu oyunlarıyla ters köşeye yatmayı seven film izleyicisinin sıkılacağını kestirmek için müneccim olmaya gerek yok. Diğer yandan, karakter incelemelerinden hoşlanan ''festival seyircileri'' içinse nefis bir film. Suç, ceza, intikam gibi toplumsal olguları masaya yatıran yönetmen, işinin hakkını veriyor. Kendi halinde hikayesini anlatıp, arkasına yaslanıyor. Pek de güzel yapıyor.

Gönül rahatlığıyla ''Ben sevdim, eller alsın...'' derken, iyi seyirler dilemeyi de ihmal etmiyorum.

Bu arada, Revanche'nın kelime anlamı Rövanş. Aklınızda bulunsun.

Fragman da gözlerinizden öper.

1 yorum:

  1. bu tür filmlere bayılıyorum.
    İnsana bazı şeyleri sorgulatıyor.
    İyi ve kötü nedir?
    kötünün iyisini baş rolde görmek de insanı kötüye yaklaştırıyor ve sempati duymasını sağlıyor.
    Zaten filmi gerçekçi yapan da bu oluyor sanırım.
    Grileri ön plana almak.

    izlemek lazım hacım.
    Eline sağlık.

    YanıtlaSil