16 Ocak 2011 Pazar

film izleyin lan (Buried)




- Kimse benim için 5 milyon dolar vermez.

Elimizde imdb notu 7.4 olan, Rodrigo Cortes imzalı oldukça güzel bir tek-mekan filmi var. Başrollerde Ryan Reynolds, tabut, Blackberry, Zippo, yılan, fener ve kumu görüyoruz. Barcelona'da, bir stüdyoda 17 günde çekilen filmin bütçesi 100bin doların altında. Az parayla çok iş yapan ekiplere saygımızın yanında sevgimizi de armağan ediyoruz.

Hikayeye dönecek olursak, Paul Conroy isimli karakter Irak'ta çalışan bir Amerikan vatandaşıdır. Yeniden yapılandırma formatında bir şirkette şoförlük yapan Paul'un konvoyu saldırıya uğrar. Tekrar gözlerini açtığında ise kendini tahta bir tabutla toprağın metrelerce altına gömülmüş halde bulur. Yanında şarjı kısıtlı olan bir cep telefonu, bir çakmak ve bolca panik vardır. Biz de hikayeye tam bu anda dahil oluruz. Telefon çalar ve hattın diğer ucundaki Iraklı terörist yüklü miktarda fidye ister.

Yaklaşık 1 saat 35 dakika olan filmin dikkat çekici ilk noktası, böyle bir yapım için, hayli uzun olması zira film sadece ve sadece tabutun içinde geçiyor. Yönetmenin yeteneklerini sergilemesi adına nefis bir fırsat ki altından kalkmayı da başarıyor. ''Kapitalist düzen bireyleri yok sayar.'' teması üzerinden ilerleyen film, her ne kadar tempolu da olsa, zaman zaman kendi tükürüğü içinde kaybolmaktan kurtulamıyor. Ana karakterin kendi ev telefonuna bıraktığı duygusal telesekreter mesajında ''Oğlum, bir beyzbol starı ya da takım elbiseli bir iş adamı olamadım...'' diye devam eden sikik dram, gözü açık sinema seyircisini rahatsız edecektir. Ayrıca Testere filmlerinden hatırladığımız Lionsgate'in bu filmin arkasında olduğunu hatırlatmakta fayda var. Muhtemelen şu sıralar birbirlerine ''Watch the money pile up!'' tadında tebrik mesajları yolluyorlardır.

İlaveten, her ne kadar bu klişeye düşmek istemesem de söylemek zorundayım, klostrofobisi olanlar bu filmden uzak dursun. Ha derseniz ki ''2+1 sikinidirik Toki evinde izlediysen sen, biz de izleriz'', boynum kıldan incedir. Filmin finali de candır, canandır.

İyi seyirler.


4 yorum:

  1. ehe sanırım izleyebilirim.
    2+1
    güzelmiş.
    özgürlük akıyordur lan odalardan.
    ailenin yanında yaşamaktansa.

    film güzele benziyor.
    sağol.

    YanıtlaSil
  2. Tek mekanda en iyi filmlerden biriydi.
    Peki bana şunu cevapla:
    Phonebooth mu, Buried mı?

    YanıtlaSil
  3. Phone Booth abi.
    Colin Farrell lan, hmmfs.

    YanıtlaSil
  4. işte şimdi ellerinden öpüyorum.

    YanıtlaSil