24 Aralık 2010 Cuma

film izleyin lan (Black Swan)




Hissettim. Kusursuz hissettim.

Durun hemen kudurm... Ya da kudurun lan kudurun. Darren Aronofsky yeni film yaptı abi, hem de başrollerde Natalie Portman, Vincent Cassel ve Mina Kunis var.

Hemen birer cümleyle,
- Natalie Portman en sevdiğim kadın oyuncudur.
- Vincent Cassel, Javier Bardem ve Gael García Bernal ile birlikte en sevdiğim 3 aktörden biridir.
- Mina Kunis, öküz gibi güzel.

Film 2010 yapımı olmakla beraber, muhtemelen bizim ülkemizde vizyona Şubat'ta falan girecektir. Imdb notunun şimdilik 8.8 olduğunu da hatırlatayım hemen. Requem for a Dream, Pi, The Fountain ve The Wrestler gibi efsane filmlere imza atan Aronofsky, bu kez bize bir tür masumiyet hikayesi anlatıyor. Hafif siklet fantastik öğelerle süslediği bu hikayenin arka fonunda ''bale ve klasik müzik'' var. Hal böyle olunca en büyük korkular bile estetik görünüyor insana. Filmin ilk 10 dakikasında ana karakterimizi arkadan ve omuz-plan kadrajıyla takip ediyoruz ki bu yönetmenin son zamanlarda kafayı taktığı bir hadise. (Bilen bilir, belgesel-film tarzındaki The Wrestler'da Micky Rourke'u tüm film boyunca sırtından görmüştük.) Neyse ki güzel abimiz bu saplantısını fazla sürdürmüyor da seyir zevki ve görsellik açısından daha zengin bir 2 saat geçiriyoruz. Hikaye yavaş ilerlese de, oyuncuların kalitesi ve kurgunun başarısı bu eksikliği gideriyor. Tüm bunlara rağmen, özellikle gerilim anlarında yükselen müzikler işi biraz fazla ''Holywood işi'' yapıyor. Diğer yandan filmin Venedik Film Festivali'nin açılış filmi olduğunu, Toronto Film Festivali'nin de alkışlanan çocuğu olduğunu hatırlatayım.

Film konu olarak da ''özverili'' bir balerini merkeze yerleştiriyor. Eski bir balerin olan annesiyle yaşayan bu güzel kızımız dans etmeyi o kadar seviyor ki, kendini neredeyse insanın doğasında bulunan şehvet, nefret gibi duygulardan soyutluyor. Oldukça prestijli bir dans gösterisine seçilince de, bunu çok çalışmasının bir mükafatı olarak görüyor. Lakin, gösteri Kuğu Gölü balesidir ve aynı anda canlandırması gereken iki karakter vardır, birisi masum Beyaz Kuğu, diğeri ise şehvetli Siyah Kuğu.

Ufak bir not, afiş çalışmaları da nefis olmuş. Arayın, bulun ve inceleyin.

Bu muhteşem filmin fragmanı da burada, iyi seyirler.

6 yorum:

  1. Konusuna bayıldım.
    Vizyona girse de gitsek.

    YanıtlaSil
  2. JGye katılıyorum evet.
    afişler için link koysaydın keşke hacı.

    YanıtlaSil
  3. Mila canım Mila

    YanıtlaSil
  4. Dün izledim.
    Gerçekten muhteşemdi.

    YanıtlaSil
  5. yeni izleyebildim.
    yaptığın yorumlar gerçekten doğru.
    filmin bitişinde arkada soru işaretleri bırakılmasından nefret ediyorum ama en güzel bitiriş de o.
    diyor ki "sen kurgula gerisini!"

    YanıtlaSil
  6. If İstanbul Festivalinde de gösterilecekmiş. Kaçırmayın derim izlemeyenlere.

    YanıtlaSil